Viinijärven kyläyhdistys

Viinijärven Kyläyhdistys on vuonna 2002 rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on herättää ja edistää Viinijärven kyläyhteisön yhteistoimintaa, sekä vaalia kylän ympäristö- ja kulttuuriperinnettä.

Kyläyhdistys ylläpitää yhteisötila Vinkkaria ja Taipaleenjoen luontopolkua. Yhdistys on järjestänyt perinteisesti Viinijärven joulumyyjäiset ja vuonna 2022 tavoitteena on ottaa järjestelyvastuu Taipaleen kulttuuriviikon toteuttamisesta.

Yhteisötila Vinkkari

Vinkkari on Viinijärven yhteisötila, jossa erilaiset yhdistykset, organisaatiot ja yksityishenkilöt voivat järjestävää toimintaansa. Vinkkari on vuokrattavissa yhdistyksien lisäksi myös yksityistilaisuuksiin.

Vinkkari remontoitiin kyläläisten talkootyönä alkuvuodesta 2020.

Taipaleen kulttuuriviikko

Vuodesta 2014 alkaen on Viinijärvellä heinäkuun toiseksi viimeisellä viikolla vietetty Taipaleen kulttuuriviikkoa. Kulttuuriviikon antia ovat olleet erilaiset yhteisölliset tapahtumat, taide eri muodoissaan ja alueen perinnetiedon jakaminen ja kunnioitus. 

Viinijärven kyläyhdistys on vuonna 2022 Taipaleen kulttuuriviikon vastuuorganisoija. Taipaleen kulttuuriviikko toteutetaan heinäkuussa.

Viinijärven joulun avaus

Kyläyhdistys on perinteisesti toteuttamassa Viinijärven joulumyyjäisiä ja joulun avausta. Myyjäiset järjestetään tavallisesti marras-joulukuun vaihteessa Viinijärven koululla.

Taipaleenjoen luontopolku, venelaituri ja avantouintipaikka

Kyläyhdistys on yhdessä vapaaehtoisten kyläläisten sekä partiolippukunta Liperin Kokkoveikkojen partiolaisten kanssa toteuttanut luontopolun sekä venelaiturin Taipaleenjoen varteen rautatiesillan ja maantiesillan väliin. Luontopolun lähtöpaikka on ortodoksisen kirkon parkkipaikalla.

Talvella 2021–22 laiturille hankittiin avantouijien toiveesta uimaportaat.

Taipale-talo

Viinijärven kyläyhdistys omistaa Taipale-talon, joka on Viinijärven vanha kansakoulu. Rakennus on valmistunut vuonna 1898 ja koulutoiminta siinä lakkasi vuonna 1998.

Kyläyhdistys osti rakennuksen Liperin kunnalta vuonna 2002 kahden euron kauppahinnalla. Lehtileikkeet kertovat, että kauppaa olivat tuolloin kyläyhdistyksen puolesta tekemässä puheenjohtaja Risto Repo sekä varapuheenjohtaja Urpo Kontkanen. Kunnan puolelta kauppakirjan allekirjoittivat kunnanjohtaja Paavo Tyrväinen ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Kauko Piiroinen. Kaupantekohetkellä ostajilta ei löytynytkään kahden euron kolikkoa, mutta Kontkasen kukkarosta löytyi 10 euron seteli, jonka hän ojensi kunnan edustajille ja totesi ”Pitäkää koko summa.” Kunnan kirjanpitoon vietiin virallinen kahden euron kauppasumma ja lopuilla ruokittiin kahvikassaa.

Rakennus on kulttuuri- ja rakennustaiteellisesti suojeltu. Rakennus on myynnissä – ota yhteyttä, jos kiinnostuit!